درست است که نوزادان در ابتدا دندانهای شیری در میآورند ولی این دندانها نیز نیازمند مراقبت ویژهای هستند. اگر میخواهید فرزندتان در بزرگسالی دندانهای سالمی داشته باشد، میبایست در زمان نوزادی از دندانهای او مراقبت کنید.
این مراقبت حتی پیش از دندان درآوردن نوزاد باید انجام شود. برای آشنایی با اهمیت دندان شیری کودکان، زمان رشد دندان نوزاد، روش مراقبت از دندان کودکان زیر دو سال و موارد دیگر در ادامه با ما همراه باشید.
دلایل اهمیت دندان شیری
حتما این سوال برایتان پیش آمده :”مگر دندانهای شیری نمیافتند، پس را اهمیت دارند؟” برای پاسخ به این سوال میتوان گفت که دندانهای شیری فضای رشد دندانها را در بزرگسالی تامین میکنند.
هنگامی این دندانها به دلیل رعایت نکردن اصول مراقبتی دچار پوسیدگی شده و زودتر از موعد میافتند، فضای کافی برای دندانهای بزرگسالی ایجاد نشده و باعث بی نظمی در رشد دندانهای دائمی میشوند.
دندانهای شیری در شش ماهگی کم کم شروع به ظاهر شدن میکنند. این دندانها برای رشد ابتدا لثههای جلویی را شکاف داده و خود را نمایان میسازند.
دندانهای شیری نهایتا تا سه سالگی در قسمت پشتی دهان و فک بالا به رشد خود ادامه میدهند. در سن سه سالگی اغلب کودکان ده دندان در پایین و ده دندان در بالای دهانشان خواهند داشت.
چگونه باید از دندانهای کودکان زیر دو سال مراقبت کنیم
مراقبت از دندان کودکان میبایست از بدو تولد صورت بگیرد. مادران هر بار که به نوزاد خود شیر میدهند، بهتر است داخل دهان او را با گاز استریل مرطوب شده تمیز کنند. این کار باید به نحوی انجام شود که هیچ شیری درون مخاط دهان نوزاد باقی نماند.
برخی از نوازدان هنگام تولد دارای دندان میباشند. تعداد این دندانها اغلب یک و یا دو عدد است. به این دندانها، دندان ناتال نوزاد میگویند. نوزدان ممکن است در هنگام تولد دندانی نداشته باشند اما در یک ماهگی دندان دربیاورند.
به این دندانها نئوناتال گفته میشود. حتی اگر نوزاد شما دندان ناتال و یا نئوناتال نداشته باشد، تمیز کردن دهان او پس از شیرخوردن باز هم میبایست صورت گیرد.
مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد می کنیم: 8 عادت سالم برای رعایت بهداشت دهان و دندان
اگر مراقبت از دهان نوزاد به درستی انجام بگیرد، دهان او دچار قارچ نخواهد شد. انجام این کار همچنین از ایجاد حالت پنیری در معده و برفک در دهان جلوگیری میکند. نوازدان پس خوردن شیر ممکن است ترش بکنند. با مراقبت از دهان آنها این حالت را کاهش خواهید داد.
نوازدان پس از شش و یا هفت ماه اول دندانهایشان شروع به رشد و نمایان شدن میکنند. تا این زمان دیگر تمیز کردن دهان آنها باید به عادت تبدیل شده باشد. پس از دندان درآوردن، دندانهای آنها را حتما تمیز کرده و به این روند ادامه دهید.
استفاده از گاز استریل مرطوب برای تمیز کردن دندان نوازد میبایست تا زمان یک سالگی او ادامه یابد. پس از اینکه دندانهای نوزاد شما درآمدند بهتر است پس از شیر خوردن او مقداری آب ولرم که جوشیده شده باشد به او بدهید. در این صورت دهان او بهتر تمیز خواهد شد و از بیماریهای لثه و دندان جلوگیری میشود.
استفاده از مسواک انگشتی برای نوزادان
مسواک انگشتی زمانی برای کودکی استفاده میشود که دندانهای او بیشتر شدهاند. معمولا انجام این کار پس از 14 یا 15 ماهگی آغاز میشود.
در این زمان دیگر نیازی نیست از گاز استریل مرطوب استفاده کنید و میتوانید مسواک انگشتی را جایگزین آن کنید. شیر نوازادان دارای مواد مغذی بسیار زیادی میباشد. این مواد مغذی از دندان در برابر بیماریهها و پوسیدگیها جلوگیری میکنند.
به خاطر داشته باشید که تنها مسواک زدن قادر نخواهد بود از بیماریها و پوسیدگیهای دندان کودک شما پیشگیری کند. غذاهایی که کودک شما میخورد نیز بسیار با اهمیت دارد. دادن نوشابه به کودک شما به دندانهای آسیب خواهد رساند و روند پوسیدگی دندانهای او را تسریع میبخشد.
بردن کودک به دندانپزشکی از چه زمانی باید صورت بگیرد
قبل از اینکه اولین دندان کودک شما رویش پیدا کند و یا پس اینکه اولین دندانهای او نمایان شد، میتوانید او را پیش متخصص دندان اطفال ببرید. اما دندانپزشکان متعتقدند حداقل شش ماه پس از اینکه اولین دندان کودک رشد کرد و تا حداکثر 12 ماه کودک را نزد دندانپزشک کودکان ببرید.
هنگام مراجعه به دندانپزشک، او اطلاعاتی به شما میدهد. این اطلاعات شامل اینکه چگونه نوزاد خود را تغذیه کرده و دهان و لئههای او را تمیز کنید میشوند. دندانپزشک اطفال عادت پستانک خوردن نوزاد، عادت مکیدن انگشت و مراحل رویش دندانها را برایتان توضیح میدهد.
چگونه از پوسیدگی دندان کودک خود جلوگیری کنیم
به منظور مراقبت از دندان کودکان و جلوگیری از پوسیدگی دندانهای آنها اطلاعات لازم را در این زمینه از دندانپزشک اطفال فرزند خود دریافت کنید. نحوه درست مسواک زدن و روش استفاده از نخ دندان میبایست به شما آموزش داده شوند.
به یاد داشته باشید عادات غذایی تاثیر بسیار زیادی را در دندانهای کودک شما میگذارد. اگر مراقبتهای دندان را به درستی انجام دهید، اما در رژیم غذایی آنها کوتاهی کنید امکان پوسیدگی وجود خواهد داشت.
اگر قند شیری که کودک تان میل میکند، برای زمان طولانی لای دندانهای او باقی بماند، در مینای دندان جذب خواهد شد و میتواند منجر به پوسیدگی شود.
پستانک در رشد دندان چه تاثیری دارد؟
کودکان معمولا هنگامی که دندانهای شیری دارند از پستانک استفاده میکنند. زیرا دندانهای دائمی کودکان از شش سالگی شروع به رشد میکنند.
پستانک معمولا تا پیش از دو سالگی کودکان آسیبی به دندانها نخواهد زد. اگر در مراقبت از دندان کودکان تمام اصول را رعایت کنید، آنها به طور طبیعی پستانک را کنار میگذارند.
اگر استفاده از پستانک در کودکان طولانی مدت شود، در رشد دندانهای تاثیر خواهد گذاشت. این نکته را بخاطر داشته باشید که تمیز کردن پستانک در دهان خودتان کار اشتباهی میباشد. زیرا بزاق بزرگسالان دارای باکتریهایی است که دندانهای کودک را دچار پوسیدگی میکند.
اگر در مقابل کودکان هر روز دندانهای خود را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید، کودکان آن را می بینند و تقلید میکنند. در این صورت انجام این بار برایشان تبدیل به عادت میشود.
هنگامی که فرزند شما برای انجام این کار از خود علاقه نشان میدهد، برایش مسواک بزنید و او را برای انجام این کار تشویق کنید. برای مشتاق کردن کودکان به مسواک زدن و رعایت بهداشت دهان و دندان خود برایشان خمیر دندانهای طمع دار خریداری کنید و یا هنگام مسواک زدن برایشان آواز بخوانید.
این فعالیتها سبب میشوند، عادت سالم از سن کم در کودک شما ایجاد شود. این عادات در بزرگسالی همراه فرزند شما خواهد بود و به سلامت دهان و دندان آنها کمک میکند.