این حقیقت قابل انکار نیست که سلامت دهان و دندان با سلامت جسمی شما ارتباط مستقیمی دارد. در صورت عدم درمان مشکلات دندان ممکن است باعث مشکلاتی در جویدن و هضم غذا می شود که در نتیجه به تغذیه شما آسیب می رساند و عواقب جبران ناپذیری برای شما خواهد داشت. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا شما را با مشکلات سلامت دندان در افراد سالمند آشنا سازیم.
با افزایش سن، بدن با چالش ها و مشکلات متعددی روبرو می شود که در زمان پیری دندان ها و لثه ها، می تواند بر سلامت دهان و دندان تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به بیماری ها را افزایش دهد. تعدادی از مشکلات رایج سلامتی مانند دیابت، آرتریت، سرطان و سیگار کشیدن می توانند عوارض جانبی مرتبط با سلامت دهان و دندان داشته باشند، مانند داروهایی که برای درمان چنین مشکلاتی مصرف می شوند.
همچنین در افراد مسن از دست دادن دندان و داشتن دندان مصنوعی به شکل بریج، پروتز یا ایمپلنت بسیار رایج است. برخی از شایع ترین مشکلات دندانپزشکی سالمندان را در ادامه توضیح خواهیم داد.
دلایل خشکی دهان در افراد سالمند
این معزل به دلیل کاهش بزاق ایجاد می شود و معمولاً یک عارضه جانبی ناشی از داروهای مختلفی است که برای درمان مشکلات کلی سلامت بیماران مسن استفاده می شود. خشکی دهان یک علت غیرقابل درمان پیری نیست و برای جلوگیری از مشکلات سلامت دهان در سالمندان باید با دندانپزشک خود مشورت کنید.
یکی از نگرانی های اصلی در مورد خشکی دهان، افزایش خطر پوسیدگی دندان است. تولید بزاق سالم به دلیل خواص ضد باکتریایی آن که به مبارزه با باکتری ها و پلاک در دهان شما کمک می کند، برای حفظ بهداشت دهان و دندان ضروری است. خشکی دهان با فراهم کردن محیطی بهتر برای تکثیر و انتشار میکروب ها و بیماری ها، خطر باکتری ها را افزایش می دهد. این بدان معناست که حفره ها در دندان های افراد کهنسال بسیار سریعتر از یک بیمار جوان تر ظاهر می شوند.
گاهی بوی بد دهان نیز می تواند ناشی از خشکی دهان باشد. خشکی دهان می تواند ناشی از عوارض جانبی داروها، مصرف داروهای مخصوص برای درمان بیماری هایی مانند افسردگی، اضطراب، درد، کلسترول بالا و فشار خون بالا می توانند باعث خشکی دهان در افراد سالمند شوند.
مشکلات ناشی از عقب رفتن لثه در افراد سالمند
مشکلات دندان ها و لثه ها امری اجتناب ناپذیر است که سالمندان با آن مواجه می شوند. با افزایش سن لثه ها خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهند و باعث عقب نشینی آنها می شود. بهداشت نامناسب دهان و دندان می تواند.منجر به بیماری هایی مانند ورم لثه و پریودنتیت شود.که مورد دوم عامل اصلی از دست دادن دندان است. بنابراین، مراجعه به دندانپزشک به شما کمک می کند تا علائم بیماری را شناسایی کرده و اقدامات پیشگیرانه را برای بهبود سلامت دهان و دندان انجام دهید.
عقب رفتن لثه حساسیت بیماران مسن را نیز افزایش دهد، بنابراین دندانپزشک شما ممکن است خمیر دندان یا دهانشویه حساس را برای جلوگیری از هر گونه ناراحتی توصیه کند. ریشه دندان در معرض دندان نیز نرم تر و متخلخل تر از تاج دندان است و بنابراین مستعد پوسیدگی است. از همین رو سطوح ریشه باید با مسواک زدن منظم و ملایم تمیز نگه داشته شوند.
التهاب لثه در افراد کهنسال
هنگامی که صحبت از مشکلات سلامت دندان در افراد سالمند می شود، گاهی اوقات یکی از مشکلات کاهش تحرک یا بینایی است که ممکن است بر توانایی بیمار در تمیز کردن و مراقبت صحیح از دندان های خود تأثیر بگذارد. اگر رژیم کامل مسواک زدن بدون کمک دیگر برای بیمار امکان پذیر نباشد.یا هر از چند گاهی فراموش شود، باکتری و پلاک می تواند در دهان و اطراف خط لثه ایجاد شود.و منجر به ژنژیویت یا بیماری لثه شود.
التهاب و تورم لثه ها می تواند.دردناک باشد و در طول مسواک زدن، دندان ها خونریزی کند. در صورت عدم درمان، ژنژیویت می تواند باعث ایجاد پاکت های پریودنتال بین ریشه دندان و لثه شود که شرایط مناسبی برای باکتری های مضر و عفونت ها ایجاد می کند. این می تواند اولین مرحله پریودنتیت باشد که علت اصلی از دست دادن دندان است.
این مطلب را هم مطالعه نمایید: ملاحظات مهم دندانپزشکی برای بیماران دیابتی
درمان پریودنتیت در افراد سالمند
پریودنتیت یک بیماری قابل پیشگیری است که باعث از دست دادن دندان می شود. این بیماری، لثه و ساختار استخوان اطراف آن به دلیل تجمع باکتری و جرم در دهان است.که با مسواک زدن از بین نمی رود.
مشکل اینجاست که این بیماری ممکن است تا مدتی قابل شناسایی نباشد و به طور ناگهانی آشکار شود. برای بیماران سالخورده ای که به طور منظم قادر به مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن نیستند،.مراقبین باید تلاش بیشتری را انجام دهند تا بهداشت دهان و دندان رعایت شود و به پاکسازی باکتری های مضر و پلاک کمک کنند.
سرطان دهان در چه افرادی بیشتر شایع است؟
سرطان دهان ششمین نوع شایع سرطان است و با افزایش سن خطر آن افزایش می یابد. این بیماری در بیماران 50 ساله و بالاتر شیوع بیشتری دارد. با این حال خطر بسیار بیشتری برای مصرف کنندگان الکل و سیگاری ها نسبت به افراد غیر سیگاری و غیر مشروب وجود دارد.
بیماران مسن باید به طور مرتب به دندانپزشک برای معاینات بهداشتی و سلامت مراجعه کنند تا در صورت بروز هر گونه مشکل به دنبال راه درمان آن باشند. اگرچه در مراحل اولیه ممکن است علائم خاصی نداشته باشید، اما تشخیص زودهنگام میتواند برای نجات جان شما حیاتی باشد. بسیاری از علل اصلی از دست دادن یا ناراحتی.دندان ها با رعایت بهداشت دهان و دندان قابل پیشگیری هستند.
درد دندان را جدی بگیرید
در صورت عدم درمان، دندان درد یا دردهای دیگر در دهان می تواند.غذا خوردن را برای افراد سالمند دشوار کند. در چنین حالتی باید از برخی غذاها اجتناب کنید یا برای جلوگیری از ناراحتی بیشتر، مصرف کالری خود را کاهش دهید. زخم ها یا ساییدگی های دهانی که مدت طولانی با آن درگیر هستید را جدی بگیرید. زیرا این امر خطر ابتلا به سرطان دهان را پس از 55 سالگی افزایش می دهد.
اجازه ندهید مشکلات دندانی قابل پیشگیری بر سلامت شما تأثیر منفی بگذارد. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه، آگاهی از تغییرات دهان و مراجعه.به دندانپزشک حداقل یک بار در سال می تواند به حفظ سلامت دهان و بدن شما کمک کند.
مشاوره دندانپزشکی با دکتر لیلا عطایی
مشکلات سلامت دندان در افراد سالمند بسیار رایج است و برای جلوگیری از آن باید به طور منظم به دندان پزشک مراجعه کنید. به دلیل ناتوانی جسمی این افراد ممکن است مراقبت از دندان ها برایشان دشوار باشد. به همین دلیل شما به عنوان همراه باید آن ها را همراهی کنید.
مطب دکتر لیلا عطایی با تخصص حرفه ای در این زمینه تلاش دارد.تا انواع خدمات جراحی اپیکو، ارتودنسی، بازسازی خط لبخند، ایمپلنت، سفید کردن دندان ها، ترمیم دندان و غیره را برای شما انجام دهد. با توجه به شرایط کرونا، از وسایل یک بار مصرف و ضد عفونی شده استفاده می شود.و محیطی آرام را برای تمام سنین فراهم کرده است.