روکش دندان - کلینیک دکتر لیلا عطایی
کامرانیه شمالی- خیابان بازدار-قبل از کوچه تاجیکی-ساختمان بام کامرانیه-پلاک ۱۳-طبقه
02122900416
09022900416

روکش دندان و انواع آن

Dental Crown یا روکش دندان تاج یا کلاهک سفید رنگی است که دقیقا مثل دندان اصلی است و وقتی به کار می رود که بیشتر قسمتهای دندان از بین رفته یا آسیب دیده است.

در این شرایط متناسب با قسمت باقی مانده دندان روکشی ساخته میشود و روی همان قسمت چسبانده میشود که علاوه بر زیبایی ظاهری از دندان آسیب دیده هم محافظت می کند. در این مقاله قصد داریم بیشتر با روکش دندان و انواع آن آشنا شویم پس تا پایان با ما همراه باشید.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان که به آن پروتز ثابت هم می گویند قسمت بالای دندان که همان تاج آن است را پوشش می دهد و با ظاهری کاملا طبیعی و همرنگ دندانهای دیگر ساخته می شود تا هم جنبه زیبایی و هم جنبه محافظتی داشته باشد. روکش های دندان انواع گوناگونی دارند که به قرار زیر است.

پیشنهاد می کنیم مطالعه مقاله عصب کشی دندان و روت کانال را از دست ندهید. 

روکش دندان - سرامیکی

انواع روکش دندان

1- روکش تمام فلزی

برای ساخت این نوع روکش ها از فلزاتی مثل طلا، نیکل، پالادیوم یا کروم استفاده میشود. این روکش بسته به اینکه از کدام فلز برای ساختش استفاده شده باشد به رنگهای طلایی، نقره یا سفید است.

روکشهای فلزی را معمولا در دندانهای عقب استفاده می کنند زیرا استحکام بیشتر دارند و تحت سایش و فشار مقاومت بیشتری از خود نشان می دهند.

2- روکش تمام سرامیک

این نوع روکش ها از روکشهای فلزی ضعیف تر هستند اما از آنها طبیعی تر و زیباتر هستند و دقیقا مثل دندان طبیعی اند. روکش زیرکونیا از روکشهای تمام سرامیکی است.

معمولا برای دندانهای جلو از این نوع روکش استفاده می شود زیرا اولا رنگ آن با سایر دندانها مطابقت دارد و ظاهری طبیعی و مرتب به دندانها میدهد و ثانیا دندانهای جلو کمتر از دندانهای عقب در معرض سایش و فشار هستند پس نیاز به استحکام و مقاومت خیلی بالایی ندارند.

3- روکش فلز- سرامیک (PFM)

این روکش ترکیبی از سرامیک و فلز است که هسته آن فلزی بوده و لایه ای از سرامیک روی آن را پوشش داده است. این نوع روکش از استقامت فلز و زیبایی ظاهری سرامیک برخوردار است و کارایی برای تمام دندانها دارد.

این نوع روکشها از روکشهای تمام سرامیک مقاومت بیشتری دارند ولی نسبت به آنها به دلیل اینکه هسته فلزی دارند شفافیت کمتری داشته و تطابق آنها با دندانهای دیگر از این نوع روکشها کمتر است.

شاید خواندن این مطلب برایتان جالب باشد: طول عمر کامپوزیت دندان

روکش دندان - مراحل

در چه مواقعی از روکش دندان میتوان استفاده کرد؟

  • برای دندانی که پر شده یا عصب کشی شده است
  • ترمیم دندان فرسوده و پوسیده
  • بعنوان تاج دندان برای دندانهای ایمپلنت شده
  • محافظت از دندان ترک خورده یا شکسته
  • در مواقعی که دندانها بدرنگ هستند

مراحل انجام روکش دندان

1- معاینه و عکسبرداری از دندانی که قرار است روکش شود به همراه دندانهای کناری. همچنین بررسی شود تا اگر ریشه دندان پوسیدگی دارد تحت درمان یا عصب کشی قرار بگیرد و سپس دندان موردنظر باید به اندازه ضخامتی که روکش خواهد داشت تراشیده بشود.

2- از دندان تراشیده شده قالب گرفته می شود.

3- رنگ روکش با توجه به رنگ باقی دندانها انتخاب میشود.

4- قالب تهیه شده جهت ساخت به لابراتوار فرستاده میشود.

5- روکش ساخته شده بر روی دندان گذاشته میشود و اگر مناسب بود با چسب فیکس میشود ولی اگر مغایرتی بود مجددا قالب گیری باید انجام شود و بیمار باید یک جلسه دیگر جهت نصب روکش مراجعه نماید.

پیشنهاد می کنیم مقاله آسیب های ناشی از دندان قروچه را مطالعه نمایید. 

روکش دندان - دندان جلو

ارائه خدمات دندانپزشکی در کلینیک دکتر لیلا عطایی

خانم دکتر لیلا عطایی، با تجربه و تخصص عالی در زمینه دندانپزشکی انواع خدمات ارتودنسی دندان، ایمپلنت، زیبایی طرح لبخند، جراحی دندان و غیره را با بهترین کیفیت به شما ارائه می دهد.