جراحی آپیکو زیرمجموعه جراحی های درمان ریشه یا اندودنتیک است و شامل جراحیهای تصحیحی ریشه نیز میشود و در مواقع زیادی می تواند از کشیده شدن دندان جلوگیری کند.
امروزه با افزایش درمانهای ایمپلنت برای دندانهایی که از دست رفته اند دندانپزشکان کمی از این روش برای درمان استفاده می کنند زیرا پیچیدگی های خاص خودش را دارد و تجربه زیادی را می طلبد.
در این مقاله سعی داریم بیشتر با این روش درمانی آشنا شویم پس تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
جراحی آپیکو چیست؟
اطراف ریشه دندان ممکن است عفونت کند و کیسه ای تشکیل میدهد که آبسه، کیست یا گرانولوم ممکن است باشد. عفونت به عللی نظیر پوسیدگی و آسیب به دندان بوجود می آید.
در این روش جراحی پس از کنار زدن لثه و بافتهای پوشاننده امکان دسترسی به قسمت انتهایی ریشه دندان که داخل استخوان فک قرار دارد فراهم میشود.
بعد اطراف ریشه که ممکن است کیست در آن تشکیل شده باشد پاکسازی میشود و ضایعه خارج شده و به آزمایشگاه پاتولوژی ارسال می شود.
در اغلب این جراحیها مقداری از ریشه هم قطع میشود و کانالهای آن با ماده ای مخصوص پر میشود. این جراحی توسط همه دندانپزشکان انجام نمی شود بلکه فقط جراحان لثه که درمان ریشه نیز انجام می دهند.
همین طور جراحان فک و صورت باید این جراحیها را آموزش ببینند.
مقاله پیشنهادی: اقدامات قبل از ارتودنسی
مراقبت های پس از جراحی آپیکو
اغلب مراقبت هایی که پس از کشیدن دندان باید رعایت شود در این روش هم باید رعایت گردد مثل پرهیز از خوردن و نوشیدن غذاها و مایعات گرم و یا مصرف مواد غذایی سفت، عدم مصرف مایعات خنک و مراقبت و شستشوی زخم و تمیز نگهداشتن آن.
جراحی آپیکو برای چه کسانی انجام می شود؟
این جراحی برای افرادی انجام می شود که عصب کشی یا درمان ریشه انجام داده اند و به دلایلی موفقیت آمیز نبوده است. پس اکثرا جراحی آپیکو به خاطر درست انجام نشدن درمان ریشه باید انجام شود.
پیشنهاد می کنیم مقاله کامپوزیت دندان چیست؟ را مطالعه نمایید.
جراحی آپیکو در چه مواردی توصیه نمی شود؟
– وقتی نسبت طول تاج دندان به ریشه کم است
– برای بیماری که مشکلات سیستمیک دارد
– ملاحظات آناتومیک نظیر وجود اعصاب و عروق یا ساختمان های استخوانی
– وقتی ری اندو یا درمان ریشه مجدد امکان پذیر است
جراحی آپیکو در چه مواردی نیاز است؟
– اگر دندانی که روت کانال تراپی شده یا تحت معالجه ریشه بوده و مجددا عفونی شده است. با این جراحی عفونت انتهای ریشه خارج می شود و نیازی به کشیدن دندان نیست.
در واقع زمانی باید اقدام به کشیدن دندان کرد که درمان قبلی ریشه موفقیت آمیز نبوده و درمان جدید ریشه هم موفق نباشد.
– اگر احساس درد مداوم در دندان وجود دارد و در عکسبرداری اشعه ایکس مشکلی مشاهده نمی شود در این صورت جراح متخصص ریشه دندان را بررسی کرده و در صورت پیدا کردن مشکل آن را درمان خواهد کرد.
– دندانی که روت کانال تراپی روی آن انجام شده معمولا تا پایان عمر دوام دارد و نیازی به درمان ریشه ندارد ولی در مواردی ممکن است ریشه این دندانها عفونی شود که با روش جراحی آپیکو می توان دندان را از کشیده شدن نجات داد.
– جهت درمان استخوان اطراف یا سطوح آسیب دیده ریشه می توان این جراحی را انجام داد.
پیشنهاد می کنیم مطالعه مقاله مشکلات احتمالی بعد از ایمپلنت را از دست ندهید.
ایمپلنت گزینه بهتری است یا جراحی آپیکو؟
سوالی که در این جا مطرح می شود این است که وقتی کار دندان به جراحی ریشه می کشد آیا بهتر نیست دندان خارج شود و با ایمپلنت دندان جایگزین شود؟
در اغلب موارد پاسخ مثبت است زیرا موفقیت ایمپلنت از جراحی آپیکو به مراتب بیشتر است ولی گاهی می توان دندان را نگه داشت و یا انجام ایمپلنت به دلایلی مقدور نیست پس در این موارد جراحی اپیکو روش درست تری است.
ارائه خدمات دندان پزشکی در کلینیک دکتر لیلا عطایی
خانم دکتر لیلا عطایی، با تجربه و تخصص عالی در زمینه ارتودنسی دندان، ایمپلنت، زیبایی طرح لبخند، جراحی دندان و غیره بهترین خدمات را به شما ارائه می دهد.